Waarom kiezen architectenbureaus voor D5 Render als BIM-software?

Heeft D5 Render een meerwaarde bij de BIM-projecten van architectenbureaus? We zochten het uit en laten BIM-manager Gu Xinxin aan het woord.

Gepubliceerd op 
26/6/2024

Gu Xinxin is BIM-manager in een vooraanstaand architectenbureau en een voormalig Revit-gebruiker die overschakelde naar D5 Render. Hij werd uitgenodigd om te spreken op een BIM-conferentie, waar hij gretig uitlegde waarom hij overstapte op D5 en hoe D5 Render hielp om het bedrijf te laten groeien.

"Ik gebruikte voornamelijk Revit voor het modelleren, maar ik ben overgestapt op D5 voor rendering sinds ik de software ontdekte in 2019. We hebben vervolgens de nieuwe BIM-workflow in productie genomen voor allerlei projecten: industrieterreinen, openbare voorzieningen, een verpleeghuis, commercieel vastgoed, winkelcentra, metro en meer."

Waarom kiezen voor D5 Render?

1. Gebruiksgemak, vooral voor BIM-experts

Net als bij andere tools die je als ontwerper gebruikt, moet de fly-navigatiemodus om te bewegen met WASD-toetsen gemakkelijk te gebruiken zijn, vooral voor BIM-experts. De intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface maken van D5 een van de prettigste tools om mee te werken.

2. Geïntegreerde workflow

Met live gesynchroniseerde plugins voor Revit, Archicad, Rhino, SketchUp, 3ds Max, Cinema 4D en Blender blijf je met D5 steeds bij je favoriete CAD/BIM-oplossingen. De Revit-D5 workflow is namelijk bijzonder vlot en krachtig.

3. Gratis downloadbare onderdelen

D5 biedt een enorme bibliotheek met assets voor elk type scène: exterieur, interieur, landschap... Je vindt er zelfs bouwelementen, bouwvoertuigen, signalering en andere handige objecten voor BIM-projecten.

Met de lokale bibliotheek van D5 kunnen architecten, door een NAS-opslaglocatie in te stellen, hun verzameling objecten delen met het team.

4. Ingebouwd paneel voor nabewerking

BIM-experts hoeven zich meestal niet bezig te houden met nabewerking, maar het is altijd prettig om meer controle te hebben over je renderings. D5 heeft een ingebouwd paneel voor nabewerking waarmee je eenvoudig basisparameters aanpast, zoals belichting, contrast, witbalans, bloei, vignet, chromatische aberratie, verzadiging en meer.

Door de schuifknop te verslepen en de verandering van de scène in realtime te zien, laat je je verbazen over hoe eenvoudig nabewerking in de rendersoftware is.

5. Animeren met magie

Animeren in D5 is magisch eenvoudig. Met een scala aan kant-en-klare elementen, zoals geanimeerde mensen, creëer je razendsnel verbluffende animaties. En het beste? De exporttijd is supersnel! Je kan je architecturale animatievideo binnen enkele minuten exporteren. Geloof het of niet: animeren was nog nooit zo eenvoudig.

Hoe gebruik je D5 Render in de BIM-workflow?

D5 heeft verschillende handige toepassingen voor de BIM-workflow van je bureau. Je vereenvoudigt je werkwijze dankzij de slimme opties van de software:

1. Revit: 

Revit-families plaatsen, puntenwolkgegevens importeren.

2. Revit naar D5: 

Livesync met D5 Render-import de benodigde modellen.

3. D5 Renderen:

Modellen toevoegen aan de scène, de omgeving aanpassen, animaties maken, renderen.

4. Aanpassingen in D5 Render:

  • Planten

Dankzij de tools penseel, verstrooiing en pad kan je razendsnel meerdere planten toevoegen aan je scène. Je hoeft dus niet plant per plant te werken!

Met het penseelgereedschap teken je gewoon een pad en selecteer je de planten die daar moeten groeien. In het Instellingenpaneel kan je naar hartenlust parameters aanpassen, zoals aantal items, de richting, willekeurige afstand en grootte. Zo personaliseer je de vegetatie en voorkom je dat alles er hetzelfde uitziet.

  • Materialen

Houd in D5 de sneltoets "i" ingedrukt om de cursor in de materiaalkiezer te veranderen en klik op een oppervlak om het materiaal in de rechter zijbalk te bewerken.

Neem bijvoorbeeld water als materiaal. Je vindt verschillende watermaterialen in de D5-materiaalbibliotheek (verschillende kleuren, rimpeling/geen rimpeling), of je kan een materiaal direct wijzigen in een vooraf ingesteld watersjabloon in het paneel aan de rechterkant. Basiskleur, normaal, breking, stroomsnelheid, diepte en meer parameters zijn instelbaar.

  • Modellen

Om het ontwerp in te vullen met geschikte modellen, importeren we Revit-families of gebruiken we assets uit de D5-modelbibliotheek. Een ander gemak van D5 is dat je een lokale assetbibliotheek kan opzetten om objecten op te slaan en te beheren voor later gebruik, net als in Revit/BIM met virtuele showrooms.

  • Omgeving

Om de algemene belichtingsomgeving in te stellen, pas je het paneel ‘Omgeving’ rechts aan met het Geo&Sky of HDRI-systeem.

Met Geo&Sky simuleer je eenvoudig realistische lichtomstandigheden op elk moment van de dag. Sleep de klok naar de gewenste tijd en D5 past de verlichting automatisch aan. Je kan zelfs de noordhoek, lengtegraad, breedtegraad, zonkracht en grootte van de zonneschijf aanpassen voor extra nauwkeurigheid.

HDRI:D5 Render biedt een bibliotheek met kant-en-klare HDRI's voor verschillende tijdstippen en weersomstandigheden: gedeeltelijk bewolkt, licht bewolkt, heldere hemel, vroege ochtend, middag, avondgloren, zonsopgang, zonsondergang en puur wit. Wil je meer? Importeer dan je eigen HDRI-bestanden van websites met zoals Polyhaven. Wissel ook met slechts één klik tussen 5 ingebouwde weersystemen: regen, sneeuw, wolken, mist en wind.

  • Uitvoer

Bekijk als laatste stap, voordat je de afbeelding, video of panorama exporteert, de balk onder ‘preview viewport’ en kies de resolutie en andere instellingen die je nodig hebt. De exports bevatten onder andere Material ID, Ambient Occlusion, RT Reflection, Alpha Mask en Trans Mask. Je kan de gewenste opties selecteren in het vervolgkeuzemenu.

Twinmotion vs D5 Render

“Voor mij is D5 Render onovertroffen”, aldus Gu Xinxin. “De scènes zien er gedetailleerder en sfeervoller uit. De lichtval, schaduwen, geanimeerde deeltjes en texturen zijn enorm realistisch geworden. Renderen in realtime is een feestje: scherpe previews, een overvloed aan assets en razendsnelle export. Daarnaast werk ik veel met aanbestedingen in de AEC-sector. D5 Render verbetert enorm de communicatie en projectcoördinatie. Voor mij is het dé ideale software!”

Ook efficiënter werken aan je BIM-proces? Kies dan voor D5 Render en maak het jezelf meteen een stuk makkelijker.

Aan de slag met D5 Render

Voor ontwerpers die grenzen willen verleggen.

Probeer gratis